Ett äkta soldattorp?

11.08.2016 kl. 11:26

Gunnar Rosenholm vädjar om att soldattorpet skall bli autentiskt uppbyggt

 

Lillmälö den 14 februari eller ”Alla hjärtans dag” 1993

 

Bästa Peter

Efter vad jag förstod, då vi senast pratades vid i telefon, skulle soldattorpet närmast bli ett nytimrat hus av gammalt timmer, visserligen med exakta mått, tagna från ett ”äkta” soldattorp, m.a.o. vi skulle bygga en kopia av detta torp. En pastisch, som vi skulle marknadsföra som ett soldattorp från svenska tiden. Och i god tro skall alltså museiverket delfinansiera detta ”museibygge”. Jag finner inga motiv för ett sådant bygge.

Då ni byggde upp ”Smedens stuga”, nödgades ni också då konstatera, att en stor del av hustimran var fördärvad av förruttnelse. Och likväl, med vilken omsorg, jag skulle vilja nyttja ordet ömhet, byggdes inte huset upp till ett ”dokument”. Du sände mig många fotografier av huset i olika byggnadsstadier, och då jag såg de av Eur ”märkta” stockarna jämsides med de nyinsatta, med ett mästerligt utförande dessutom, gladdes jag och tänkte: ”Nu är Stundars i trygga händer”, evad som gäller byggandet av de återstående femtio husen”.

Mitt förslag är därför – egentligen är det fråga om en vädjan från min sida. Rada upp det nedrivna husets väggar skilt för sig, om de nu har blivit ordentligt uppmärkta? Då går det lätt att konstatera, huruvida huset kan räddas. Låt vara att detta måste ske med mycket – och ändligt mycket tålamod, arbete – men då kan vi verkligen redovisa ett räddat soldattorp från 1700-talet. De många iskarvade stockbitarna skulle bara visa att man inte skytt någon möda att återställa huset i dess forna skick.

 

Soldattorpet rivs I RunsorSoldattorpet rivs i Runsor

 

Du nämnde att en vägg var fullkomligt förstörd? Visserligen kan den inpassas med de fyra övriga, mellanväggen medräknad, m ni klarar knutarna? Hänsyn måste då tas, så att dörr och fönster erhålles exakt samma plats som tidigare. Det är då de andra väggarna, som absolut inte får förkortas eller förlängas, som skall bestämma över den nyinsatta väggen. Kan man dessutom lägga – de sannolikt bevarade och oanfrätta – översta väggstockarna in i ”nytimran” vore mycket vunnet.

Hur som helst, ta Dig nu en ordentlig funderare på saken. Och förtörnas inte på mig. Jag är snart borta, men husen står kvar. Detta kanske alltför ”melodramatiskt” uttryckt!

Med bästa hälsning

 

Gunnar

Sänd, sedan Du beskådat det, fotot tillbaka till mig! Allt blir sämre, också maskinskrivningspappret! Ur led är tiden!

I museipressen bloggen publiceras tre historiska personers brev under ett kalenderår.

Anna Bäckström beskriver Fiskars bruk ur en kontorists ögon. Fanny Forsman är ÅU:s korrespondent på Kimitoön. Gunnar Rosenholms text handlar om uppbyggnaden av ett soldattorp. 

I samarbete Fiskars museum, Sagalunds museum och Stundars.

Museipressen-blogissa kolme historiallista henkilöa kirjoittavat kirjeitä kalenterivuoden mukaisesti. Yhteistyössä Fiskarsin museo, Sagalundin museo ja Stundars.

 

 

Fanny Forsman

Presentation av Fanny


Anna Bäckström

Presentation av Anna


Gunnar Rosenholm

Presentation av Gunnar

 

Kategorier

Senaste kommentarer

08.06, 09:24Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa. av Mark Osterloff

Februari 2019

Information / tiedoksi

Februari 2017

Kimito bref Tidningsprenumerationer i bygden av olika slag och vargar på genomfart

Januari 2017

Kimito bref Dåliga isar och plötsliga dödsfall Kimito-bref Nytt år med nya utmaningar, tankeläsning och med ett kvinnounderskott!

December 2016

Fiskars Jul. JouluKimito-bref Måtte den glada helgen bli för många – ja för alla – en frid- och fröjdefull jul: det önskar af hjertat eder Kimito korresp.Fiskars. Julväntan. Joulunodotusta

November 2016

Kimito-bref Folkflyttning, sorgliga tillbud och medel mot hufvudverkKimito-bref Olyckshändelser och olycksbarn

Oktober 2016

Kimito-bref Goda skördar, mask på rågbrodden och en cyklon i knutarna

September 2016

Kimito-bref Skördetid, grannsämja och stora ägg

Augusti 2016

Ett äkta soldattorp?Sola och bada. Aurinkokylpyjä

Juli 2016

Kimito-bref Lotteri med tävlingar och lekar Kimito bref Kejsaren, vädret och levebrödetKimito bref Fartygsbygge, laxar, företagsamhet, den gamle Ryssbacken och hans båt.

Juni 2016

Allmänt om Soldattorpets inredningVäggbänkarnas utseende och kärlskåp i SoldattorpetKimitobref ” Sommargäster, kvinnoslöjd och sinnesrubbade”Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa.

Maj 2016

Kimito bref ”När Erik bär ax, så ger Olof kaka”Kimito bref. Vårens ankomst och terminsavslutningKimito bref. Åländska fiskare och Wärnepligtens våndor

April 2016

Fiskars 1. maj 1899 / Fiskarsin vappu 1899Fiskars brev. Riktigt hemmastadd

Mars 2016

Kimito bref. Lärkor och sjöfartKimito-bref. ”Himmelstecken” och botemedel för hufwud- och tandwärk

Februari 2016

Anna kommer till Fiskars / Anna saapuu FiskarsiinSoldattorpet på StundarsKimito-bref. Fastlagsyra och möjligheten att sända konterfej till sin älskadeFiskars 1898Soldattorpet på Stundars timras upp

Januari 2016

Kimito bref. Då det regnade maskarHembygdsrådet Gunnar Rosenholm 1912 – 1999

December 2015

Kimito-bref. Hur blir det med läkare och fattigvård?Fanny Forsman 1836-1912 Anna Bäckström (1875–1942), Fiskars