Soldattorpet på Stundars

19.02.2016 kl. 17:22

Lillmälö Nytorp den 13 januari 1993

Bästa Peter

Mest skall det handla om soldattorpet. I telefon kom vi visst överens om att det skulle räcka enbart med spisel utan bakugn. Men nu ser jag i alla förordningar att det också krävdes en bakugn. Och detta var helt naturligt, ty soldattorpen anlades ofta på byns utmark, varför man inte kan tänka sig att soldathustrun skulle kunna transportera deg och attiraljer ”granngårds”. I Päran fanns ett 1700-talstorp ”Lilla Marhult”, och dit ledde inga vägar. Och mellan torpet och Rimalvägen låg den sanka Brakmaren. Vi är sålunda tvungna att förse soldattorpet med en väl tilltagen eldstad. Vill vi att råspisen – med tillhörande bakugn – skall vara autentiskt sjuttonhundratalsmässig, så bör själva spiselhällen bestå av gråsten, grovhuggna stenblock som bildade ”spisstejning”. Någon gjutjärnshäll eller – platta skall alltså inte finnas på soldatens spis, ty de äldsta spishällarna kom i bruk i Solf först vid 1800-talets mitt. Den äldsta daterade fanns vid ”Kungens” 1857 och den allra äldsta – från Gävle – har Du.

Nu ställs vi inför frågan, var skall vi hitta den rätta modellen till soldatens spis? Vid f.d. Maria Sunds stuga på Mobacken, som torde stå kvar och vara i systrarna Snickars pensionsstiftelses ägo finns den gamla spisen kvar? Den har visserligen förminskats något på 1800-talet, men om man betraktar golvtiljorna – om de ursprungliga finns kvar – kan man få en uppfattning om den ursprungliga råspisens ansenliga storlek. Om du vänder Dig till Håkan Berg kan han helt säkert ordna så att Du får ta Dig en titt på spisen. Hälsa honom från oss. I Maria Björs stuga på Munsmo Holmen fanns en präktig råspis med en gråstenshäll, men den blev tyvärr moderniserad. Kanske gråstenarna finns kvar utanför stugan? Fråga Margit Holm. I Rimal finns ju givetvis ”Råttfellons” spissten kvar, men den är ju för liten för soldattorpets spis. Men kanske den kunde duga som hörnsten? En fin gråstenshäll hade den bortrivna gamla stugan på Kalvholmen i Vallgrund. – Den som jag så ofta berättat om – Kanske t.ex. Stig Hellstrand kunde ta reda på om den ligger kvar på sin ursprungliga plats? Invid ”Sånbois” i Rimal stod en backstuga med en väldig spis. Den är riven, men kanske den hade gråstenshäll som finns kvar? Jag minns inte. Alltså här möter oss ett stort problem – om vi vill visa upp ett soldattorp sådant det såg ut på 1700-talet – spisen. Men det är klart. De rätta spisstenarna måste man hitta efter alla bortrivna soldattorp och backstugor. Kanske Du kunde få Kevin att skriva en vädjan efter en dylik ”klenod” i Vbl?

Hur som helst. Låt oss gemensamt försöka återskapa ett sjuttonhundratalstorp på Stundars. Jag hjälper mer än gärna till med arkivuppgifter.

 

Helt visst räcker det mer än väl med detta? Återkommer gärna.

Med bästa hälsning

Gunnar

 

I museipressen bloggen publiceras tre historiska personers brev under ett kalenderår.

Anna Bäckström beskriver Fiskars bruk ur en kontorists ögon. Fanny Forsman är ÅU:s korrespondent på Kimitoön. Gunnar Rosenholms text handlar om uppbyggnaden av ett soldattorp. 

I samarbete Fiskars museum, Sagalunds museum och Stundars.

Museipressen-blogissa kolme historiallista henkilöa kirjoittavat kirjeitä kalenterivuoden mukaisesti. Yhteistyössä Fiskarsin museo, Sagalundin museo ja Stundars.

 

 

Fanny Forsman

Presentation av Fanny


Anna Bäckström

Presentation av Anna


Gunnar Rosenholm

Presentation av Gunnar

 

Kategorier

Senaste kommentarer

08.06, 09:24Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa. av Mark Osterloff

Februari 2019

Information / tiedoksi

Februari 2017

Kimito bref Tidningsprenumerationer i bygden av olika slag och vargar på genomfart

Januari 2017

Kimito bref Dåliga isar och plötsliga dödsfall Kimito-bref Nytt år med nya utmaningar, tankeläsning och med ett kvinnounderskott!

December 2016

Fiskars Jul. JouluKimito-bref Måtte den glada helgen bli för många – ja för alla – en frid- och fröjdefull jul: det önskar af hjertat eder Kimito korresp.Fiskars. Julväntan. Joulunodotusta

November 2016

Kimito-bref Folkflyttning, sorgliga tillbud och medel mot hufvudverkKimito-bref Olyckshändelser och olycksbarn

Oktober 2016

Kimito-bref Goda skördar, mask på rågbrodden och en cyklon i knutarna

September 2016

Kimito-bref Skördetid, grannsämja och stora ägg

Augusti 2016

Ett äkta soldattorp?Sola och bada. Aurinkokylpyjä

Juli 2016

Kimito-bref Lotteri med tävlingar och lekar Kimito bref Kejsaren, vädret och levebrödetKimito bref Fartygsbygge, laxar, företagsamhet, den gamle Ryssbacken och hans båt.

Juni 2016

Allmänt om Soldattorpets inredningVäggbänkarnas utseende och kärlskåp i SoldattorpetKimitobref ” Sommargäster, kvinnoslöjd och sinnesrubbade”Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa.

Maj 2016

Kimito bref ”När Erik bär ax, så ger Olof kaka”Kimito bref. Vårens ankomst och terminsavslutningKimito bref. Åländska fiskare och Wärnepligtens våndor

April 2016

Fiskars 1. maj 1899 / Fiskarsin vappu 1899Fiskars brev. Riktigt hemmastadd

Mars 2016

Kimito bref. Lärkor och sjöfartKimito-bref. ”Himmelstecken” och botemedel för hufwud- och tandwärk

Februari 2016

Anna kommer till Fiskars / Anna saapuu FiskarsiinSoldattorpet på StundarsKimito-bref. Fastlagsyra och möjligheten att sända konterfej till sin älskadeFiskars 1898Soldattorpet på Stundars timras upp

Januari 2016

Kimito bref. Då det regnade maskarHembygdsrådet Gunnar Rosenholm 1912 – 1999

December 2015

Kimito-bref. Hur blir det med läkare och fattigvård?Fanny Forsman 1836-1912 Anna Bäckström (1875–1942), Fiskars