Hembygdsrådet Gunnar Rosenholm 1912 – 1999

11.01.2016 kl. 12:56

Stundars grundare, folkskolläraren Gunnar Rosenholm, föddes i en borgerlig familj i Åbo 1912. Faderns arbete som elingenjör förde familjen till Borgå, där Gunnar gick i skola. Unge Gunnar hade många intressen, bl.a. historia, konst, natur och idrott. Han studerade till folkskollärare vid seminariet i Nykarleby.

Till Solf Kyrkoby folkskola kom Rosenholm våren 1938. Uppbyggandet av det som senare blev grunden till Stundars föremålssamling, inleddes omgående. Han bad sina elever ta med sig gamla föremål hemifrån för att man i klassen skulle kunna diskutera deras ursprung och användning. Eleverna åtlydde uppmaningen, och det dröjde inte länge förrän skolan hade en rejäl samling av allmogeföremål från Solfbyarna.

Som privatperson var Rosenholm också en ivrig samlare, som var beredd på vidlyftiga strapatser och uppoffringar för att få tag på de föremål han ville ha. Hans och hustrun Sveas hem fylldes småningom av konst, allmoge- och högreståndsantikviteter. Han dokumenterade även ivrigt den immateriella folkkulturen genom att intervjua informanter ute i byarna och nedteckna deras redogörelser om vitt skilda företeelser. Materialet kom till användning bl.a. i de otaliga tidningsartiklar och böcker som Rosenholm skrev under åren. 

Verksamheten på Stundarsbacken kom igång på allvar i slutet av 1960-talet, och Rosenholm var den självskrivna museologiska experten då det gällde uppbyggnaden av hantverkarbyn och inredandet av stugorna.  Inför pensioneringen från lärartjänsten 1972 utnämndes han till Stundars intendent på livstid och flyttade med hustrun till Lillmälö i Pargas. Vintertid forskade och planerade Rosenholm utbyggnaden av Stundars i sitt arbetsrum på Lillmälö. Han höll brevledes kontakt med och dirigerade de övriga aktivisterna i föreningen och sina medhjälpare. Sommartid besökte Rosenholm Solf personligen för att mera handgripligt delta i arbetet. Ett projekt som låg Rosenholm speciellt nära hjärtat var uppbyggnaden och inredandet av Soldattorpet i början av 1990-talet.

I museipressen bloggen publiceras tre historiska personers brev under ett kalenderår.

Anna Bäckström beskriver Fiskars bruk ur en kontorists ögon. Fanny Forsman är ÅU:s korrespondent på Kimitoön. Gunnar Rosenholms text handlar om uppbyggnaden av ett soldattorp. 

I samarbete Fiskars museum, Sagalunds museum och Stundars.

Museipressen-blogissa kolme historiallista henkilöa kirjoittavat kirjeitä kalenterivuoden mukaisesti. Yhteistyössä Fiskarsin museo, Sagalundin museo ja Stundars.

 

 

Fanny Forsman

Presentation av Fanny


Anna Bäckström

Presentation av Anna


Gunnar Rosenholm

Presentation av Gunnar

 

Kategorier

Senaste kommentarer

08.06, 09:24Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa. av Mark Osterloff

Februari 2019

Information / tiedoksi

Februari 2017

Kimito bref Tidningsprenumerationer i bygden av olika slag och vargar på genomfart

Januari 2017

Kimito bref Dåliga isar och plötsliga dödsfall Kimito-bref Nytt år med nya utmaningar, tankeläsning och med ett kvinnounderskott!

December 2016

Fiskars Jul. JouluKimito-bref Måtte den glada helgen bli för många – ja för alla – en frid- och fröjdefull jul: det önskar af hjertat eder Kimito korresp.Fiskars. Julväntan. Joulunodotusta

November 2016

Kimito-bref Folkflyttning, sorgliga tillbud och medel mot hufvudverkKimito-bref Olyckshändelser och olycksbarn

Oktober 2016

Kimito-bref Goda skördar, mask på rågbrodden och en cyklon i knutarna

September 2016

Kimito-bref Skördetid, grannsämja och stora ägg

Augusti 2016

Ett äkta soldattorp?Sola och bada. Aurinkokylpyjä

Juli 2016

Kimito-bref Lotteri med tävlingar och lekar Kimito bref Kejsaren, vädret och levebrödetKimito bref Fartygsbygge, laxar, företagsamhet, den gamle Ryssbacken och hans båt.

Juni 2016

Allmänt om Soldattorpets inredningVäggbänkarnas utseende och kärlskåp i SoldattorpetKimitobref ” Sommargäster, kvinnoslöjd och sinnesrubbade”Fiskars. Nytta och nöje. Arkea ja juhlaa.

Maj 2016

Kimito bref ”När Erik bär ax, så ger Olof kaka”Kimito bref. Vårens ankomst och terminsavslutningKimito bref. Åländska fiskare och Wärnepligtens våndor

April 2016

Fiskars 1. maj 1899 / Fiskarsin vappu 1899Fiskars brev. Riktigt hemmastadd

Mars 2016

Kimito bref. Lärkor och sjöfartKimito-bref. ”Himmelstecken” och botemedel för hufwud- och tandwärk

Februari 2016

Anna kommer till Fiskars / Anna saapuu FiskarsiinSoldattorpet på StundarsKimito-bref. Fastlagsyra och möjligheten att sända konterfej till sin älskadeFiskars 1898Soldattorpet på Stundars timras upp

Januari 2016

Kimito bref. Då det regnade maskarHembygdsrådet Gunnar Rosenholm 1912 – 1999

December 2015

Kimito-bref. Hur blir det med läkare och fattigvård?Fanny Forsman 1836-1912 Anna Bäckström (1875–1942), Fiskars